Γ' Τάξη - Αχυρώνας του Λιοπετρίου
Η Γ΄ Λυκείου επισκέφθηκε τον Αχυρώνα Λιοπετρίου. Οι μαθητές έμαθαν ότι στον Αχυρώνα αυτό διεξήχθη μεγάλη μάχη στις 2 Σεπτεμβρίου 1958, μεταξύ αγγλικών στρατευμάτων και τεσσάρων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, των Ανδρέα Κάρυου, Φώτη Πίττα, Ηλία Παπακυριακού και Χρήστου Σαμάρα. Αποτέλεσμα της μάχης, που κράτησε 6 περίπου ώρες με πάνω από 200 Άγγλους στρατιώτες, ήταν ο θάνατος και των τεσσάρων αγωνιστών.
Σήμερα ο ηρωικός Αχυρώνας αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-59.
Η εκδρομή συνεχίστηκε μέχρι το Λιμανάκι της Αγίας Νάπας για φαγητό και περίπατο στην παραλία.
Μάχη του Αχυρώνα Λιοπετρίου
Η μάχη στον Αχυρώνα Λιοπετρίου στην Κύπρο γνωστή και ως Νέο χάνι της Γραβιάς δόθηκε από Μέλη της ΕΟΚΑ ενάντια στη Βρετανική αποικιοκρατία στις 2 Σεπτεμβρίου1958.
Πετρόκτιστο ισόγειο υποστατικό, που τμήμα του εχρησιμοποιείτο και ως αχυρώνας, στην άκρη του χωριού Λιοπέτρι. Ανήκε στον αγρότη Παναγιώτη Καλλή. Στο υποστατικό αυτό διεξήχθη μεγάλη μάχη στις 2 Σεπτεμβρίου 1958, μεταξύ αγγλικών στρατευμάτων και τεσσάρων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, των Ανδρέα Κάρυου, Φώτη Πίττα, Ηλία Παπακυριακού και Χρήστου Σαμάρα. Αποτέλεσμα της μάχης, που κράτησε 6 περίπου ώρες με πάνω από 200 Άγγλους στρατιώτες, ήταν ο θάνατος και των τεσσάρων αγωνιστών.
Στις 30 Αυγούστου 1958, αργά το βράδυ, οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ανδρέας Κάρυος, Φώτης Πίττας, Ηλίας Παπακυριακού και Χρήστος Σαμάρας πήγαν στο χωριό Λιοπέτρι (απ' όπου καταγόταν ο τελευταίος) για παράδοση στρατιωτικών μαθημάτων σε εκεί μέλη της ΕΟΚΑ. Αργότερα απεσύρθησαν για να κοιμηθούν σε φιλικά σπίτια στο χωριό. Στις 02.00 της ίδιας νύχτας, παρατηρητές ειδοποίησαν ότι πολυάριθμοι Άγγλοι στρατιώτες έφθαναν στο χωριό. Οι τέσσερις αγωνιστές έκαμαν αμέσως μια προσπάθεια να βγουν από το Λιοπέτρι και να διαφύγουν, όμως η προσπάθειά τους αυτή απέτυχε γιατί οι στρατιώτες είχαν ήδη αποκλείσει την περιοχή και όλο το χωριό.
Μετά την αποτυχία τους να διαφύγουν, οι τέσσερις αγωνιστές κατέφυγαν με τον οπλισμό τους στον αχυρώνα του Παναγιώτη Καλλή, όπου κρύφτηκαν στους σωρούς του αχύρου. Ο ιδιοκτήτης του αχυρώνα τους προμήθευσε με ρούχα και φαγητό, ενώ σκόρπισε και αρτύματα στην αυλή και ολόγυρα, για να εξουδετερώσει την ικανότητα όσφρησης των ανιχνευτικών σκύλων.
Οι Αγωνιστές της ΕΟΚΑ με τον θάνατο τους συγκίνησαν την παγκόσμια κοινότητα. Σήμερα είναι ένα από τα αξιόλογα μνημεία του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59. Στην αυλή του έχουν στηθεί οι ανδριάντες των τεσσάρων ηρώων της ΕΟΚΑ που έπεσαν εκεί.
Οι ανδριάντες των 4 ηρώων φιλοτεχνήθηκαν από τον Ανδρέα Σαββίδη. Πάνω σε κάθε άγαλμα υπάρχει το όνομα του ηρώα, ενώ στην μέση των 4 αγαλμάτων υπάρχει μια επιγραφή η οποία γραφεί:
« ΑΔΕΛΦΙΑ: Ο ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΟΛΟΙ ΑΔΕΛΦΩΜΕΝΟΙ ΜΟΝΙΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΣ ΒΑΔΙΣΩΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΓΟΛΓΟΘΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΜΕ ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΦΩΤΗΣ »